ari ni.. last day adik aku periksa SPM. so mak ngan abah aku ke Mersing dok mengangkat barang dia.. sebelum berangkat, dah derang pesan kat aku soh masak. dok peringat kat aku yg ayam dok dlm freezer. aku nih.. dah ketagih ngan internet nih.. leh luper lak nak kuarkan ayam tu.. udahnyer kol 4 gak aku masak. ari nih.. aku skip mkn tgh. buruk tol perangai aku. kalo la nenek aku tau.... mau di leternyer..
so.. pas aku kuarkan ayam drp freezer aku dok pikir aper yek nak dibuat ayam nih...
tetiba aku terhingat lak kat satu page yg kawan aku 4wd kat aku ari tu. sebab kawan aku 4wd tu.. dia suruh aku belajo masak ler.... tengkiu JAS. kalo korg nak g page dah aku link kan kat side bar aku.
telek punya telek... aku nampak la satu recipe yg agak mudah. so aku try la. tapi aku ader gak modified cikit. aku main masuk ajer.. tak sukat2 bagai. kalo korg nak yg betul2 punya sukatan korg surf sendiri la yer...
ni recipe buat yg dah pro.. ala2 aku:
Bahan-Bahannya :
ayam, potong sederhana besar, cuci dan toskan
2 biji kentang (besar), kupas, dan potong kecik2
1 batang carrot, kupas pastu potong kecik2
1 sup bunjut "ADABI"
1 kiub ayam "MAGGI"
air secukupnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng(untuk hiasan)
Bahan Kisar :
bawang merah
bawang putih
lada hitam biji
halia sikit
kunyit hidup sikit gak
Ni la upernyer pas di blend sekali...
Bahan Tumis :
kayu manis
bunga lawang
buah pelaga
bunga cengkih
aku sebenornyer tak tau yg mana satu.. aku bedal ajer. sebab sehingat aku ler.. tu sumer rempah nak wat sup.. nasib ler..
Cara membuatnya :
Panaskan minyak dalam periuk,
masukkan bahan tumis dan tumis hingga wangi.
part ni.. paling mencabar.. minyak terpercik2.. aku tak suker... aku ambik gambo ni pun mcm main belon acah ajer..
Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit minyak.
masa ni.. minyak tak baper panas sgt. sebab aku takut kena minyak panas.. aku leburkan ajer...
Masukkan ayam dan gaul rata.
Tuang air dan masukkan sup bunjut, kiub ayam, kentang dan juga carrot.
nampak tak tudung periuk kat sebelah tu... tu sebagai langkah berjaga2. mana la tau kalo terpercik ker aper ker...
aku tak pakai tudung pyrex ni.. sebab berat. kang tak sempat nak sambo tudung tu nak cover muka aku..
Masak dengan api sederhana hingga mendidih.
Masukkan garam dan masak hingga kentang, carrot empuk dan ayam masak.
Rasa garam dan jika kurang tambah secukup rasa.
tutup api.
masukkan daun sup.
Taburkan bawang goreng sebelum dihidang....
masukkan daun sup.
Taburkan bawang goreng sebelum dihidang....
TADA...
ni la dia sup ayam aku tuk nyambut adik aku balik kang...
tapi aku rasa mcm masin ajer.. ntah ler.. nengok mlm kang.. waktu derang makan.. masin @ tidak...
No comments:
Post a Comment