baru2 ni "ter" go tru satu paper ni..
owh.. tajuk ajer dah menyengat jiwa n perasaanku.
kImChi
maybe org akan kata me seorg yg taksub ngan semua yg berkaitan ngan korea..
nak wat camana,
dah betul.. terima ajer la..
hihihihi..
me teringin nak mkn kimchi ni sbb selalu didedahkan ngan dunia kimchi bila menonton drama2 atau movie2 korea..
nak beli yg ready made punya
ala was2 pulak..
sudahnya me ambik keputusan buat sendiri!
ha ni keratan akhbar yg sempat dicaptured..
kalo nak tau, me captured keratan ni sbb......
nak g beli ingredientsnya
masa g beli ingredientsnya,
me asyik baca berkali2..
takut lupa nak beli bahan yg sepatutnya..
ha, me sgt la xcited masa tu okey!
sebenarnya kimchi ni mknan wajib bagi org korea.
n xpecially diperam utk musim winter.
kalau kita kat m'sia ni ala2 sawi jeruk la gitu
tapi yg bestnya,
kalo zaman dahulu,
kimchi akan diperam dlm tembikar n di tanam dlm tanah.
(sempat bergurau ngan mak danish, nak tanam kimchi sebelah uri zaqwan)
n lagi satu,
kalo musim winter,
kimchi ni boleh letak kat luar rumah ajer, sbb suhunya yg ala2 peti ais.
kalo sawi jeruk yg kita biasa mkn tu,
me akan masak asam pedas ikan parang.
tapi kimchi ni agak special sikit
sbb bukan saja boleh mkn gitu..
tapi boleh buat stew, pancake, nasi goreng n mcm2 lagi la...
hebat kan???
paling tak tahan....
boleh awet muda tu..
tu yg buat me bersungguh2 nak membuatnya.
dgn semangat inkuiri yg membuak2..
me bersungguh2 membuatnya smlm
~tgh mlm gitu..~
kita proceed ngan caranya:
(ntah betuk ker tak, tak tau la...)
(tapi me ikut betul2 apa yg ditulis kat dlm keratan akhbar tu)
me pilih kubis utk buat kimchi ni..
(boleh juga gunakan mcm2 jenis sayuran mentah cam raddish atau timun atau sbgainya)
pastu taburkan garam kasar
Tujuan: buang air yg ada pada kubis sbb kubis mengandungi kandungan air yg tinggi
besen akan dipenuhi ngan air..
jgn lupa toskan!
sbb me guna serbuk cili kering marr..
tak jumpa pulak serbuk cili merah
persoalannya: sama ke?
lumurkan sos pada setiap helai daun sawi..
sudah siap..
simpan pada suhu bilik sehari.
pastu bole la masukkan dlm fridge.
sbb dia tahan berbulan2..
tApI...
me tak mkn lagi
so tak tau la nak bagi tau camana rasanya..
No comments:
Post a Comment