rentetan jiwa tak keruan 2 hari yg lalu,
maka perlulah
berusaha utk memenuhi impian membuat pavlova ni..
sebenarnya first time makan pavlova ni masa g alexis bistro kat the gardens ari tu..
so mula la terbayang2 kehebatan pavlova ni..
pulak tu tetiba byk blog pulak cerita cara nak buat pavlova ni..
apa lagi..
mula la mencuba segala kehebatan yg ada dlm diri..
nak ramuan??
tak kuasa nak menulis semula
cuma nak share sedikt tips ajer..
First
make sure langsung tak de telur kuning masuk walaupun sedikit!!
teruskan lah memukul telur putih tersebut
nasib korg la kalo pukul pakai tangan.. mau penat gak la tangan2 tu.
tima nak scoopkan meringue ni..
nasihat saya tak payah la buat besar2
sbb nanti kalo tak habis payah.
buat cukup utk makan sekali hadap sudah.
Second
oleh sebab tak jumpa thick whipping cream, pakai ajer whipping cream yg biasa..
tapi make sure jgn tinggalkan ajer mixer tu tanpa menjeling2 apa yg berlaku kat dlm mixer tu
mcm me ari tu..
konon2 nak berlari jap nengok fb
hambik ko!!!
tak jadi ok!
ok pukul lagi sekali whip cream tu..
ingatkan ok..
pun sama jugak tak jadi..
mula la cuak sbb drp 1litre whip cream dah tinggal dlm 250ml ajer..
tapi nekad gak buat utk kali terakhir
alhamdullilah berjaya jugak..
so utk next meringue dah siap2 suruh mak belikan instant whipped cream.
x payah nak pikir2 apa..
spray ajer dah siap
beginilah rupanya kalo tak abis makan pavlova ni..
apa2 pun saya suka pavlova..
No comments:
Post a Comment