sbbnya bangun-bangun tido,
mak dah siap blend semuanya..
me cuma kacau-kacau guna sudip ajer kat atas dapur tu..
cara-cara:
tumis bawang yang telah dihiris menggunakan butter + minyak sapi hingga agak layu
kemudian
masukkan kulit kayu manis + buah pelaga (tak sure apa pulak namanya)
kemudian
masukkan bawang merah + bawang putih + halia yang telah di blend
kemudian
masukkan gajus dan badam yang telah di blend untuk menjadikannya lebih lemak
kemudian
masukkan rempah beriani + daun pandan
kemudian
basuh beras bersih-bersih
kemudian
masukkan air ke dalam beras
satu pot beras sama dengan satu pot air..
cuma mak tambah lagi 1/2 pot air supaya nasi tu nanti tak berapa keras
kemudian
tambahkan susu cair
kemudian
masukkan bahan-bahan yang telah ditumis + sedikit garam kedalam beras yang telah disukat dengan air dan susu cair
kemudian
boleh la di masak dlm rice cooker
kemudian
bila nasi dah masak.. masukkan gajus + badam yang telah digoreng + daun ketumbar + daun pudina + pewarna kuning / merah (sedikit)
kemudian...
boleh la makan.. muahahahahaha..
(byknya "kemudian"... mesti sedap punya!!)
tips:
Satu. -----> jumlah air yang digunakan utk blend.............termasuk dalam jumlah keseluruhan air.
dua-------> nasi tak boleh di karih selalu..sbb nanti nasi tu tak cantik
sekian sahaja untuk kali ini..
lauknya tak sempat nak belajar..
so tahun ni kita belajar nasinya ajer
taun-taun akan dtg kita belajo buat lauknya pulak..
hokey?
No comments:
Post a Comment